Acetyl-L-Carnitine: Uitleg Van De Werking En Inzetbaarheid

acetyl-l-carnitine

Acetyl-L-carnitine (ACL) is een voedingssupplement dat al jaren lang wordt onderzocht en gebruikt bij het bestrijden van vermoeidheid. Van nature komt Acetyl-L-carnitine voor in voeding, maar het lichaam kan deze stof ook zelf aanmaken.

Als deze stof niet voldoende in het lichaam aanwezig is, dan is het mogelijk om een supplement te gebruiken waarin Acetyl-L-carnitine zit verwerkt.

In dit artikel leg ik uit wat de werking is van Acetyl-L-carnitine, waarvoor Acetyl-L-carnitine gebruikt kan worden en wie gebaat is bij suppletie van deze stof.

Wat is Acetyl-L-carnitine?

Acetyl-L-carnitine is de geacetyleerde vorm van L-carnitine. Deze stof is te vinden in voeding zoals (rood) vlees, maar nauwelijks in plantaardige voedingsmiddelen. De inname van carnitine via onze voeding varieert sterk. Per dag ligt de inname tussen de 5 mg en 100 mg.

Het lichaam kan ook zelf carnitine (beide vormen) aanmaken. Dit wordt gedaan in de lever, nieren en hersenen. Hiervoor zijn onder andere de stoffen lysine en methionine, vitamine C, ijzer, vitamine B6 en niacine nodig. Het grootste deel van carnitine dat aanwezig is in het lichaam, wordt opgeslagen in skeletspieren en het hart.

L-Carnitine kan naar behoefte in Acetyl-L-carnitine worden omgezet en vice versa. Acetyl-L-carnitine en L-carnitine zijn semi-essentiële aminozuren. Dat betekent dat onder bepaalde omstandigheden, het lichaam onvoldoende kan aanmaken om in de behoefte te voorzien.

Als men ouder wordt, neemt de productie van Acetyl-L-carnitine en L-carnitine af. Hierdoor daalt het carnitine-gehalte, als de hoeveelheid carnitine via voeding, niet wordt verhoogd.

Het carnitine-gehalte kan ook afnemen door een verminderde heropname van carnitine in de nieren. Onderzoek bij gezonde mensen heeft laten zien dat ouder worden gepaard gaat met een sterke afname van de hoeveelheid Acetyl-L-carnitine en L-carnitine in het spierweefsel.

Suppletie kan daarom een uitkomst bieden in deze situatie. Acetyl-L-carnitine heeft 3 belangrijke voordelen ten opzichte van L-carnitine, namelijk:

 • Passeert gemakkelijker de bloedhersenbarrière
 • Ondersteunt de hersenfunctie beter
 • Beschermt beter bij veroudering door de sterke antioxidantactiviteit in zenuwweefsel

Werking van Acetyl-L-carnitine

Acetyl-L-carnitine werkt op celniveau mee aan het leveren van energie. Vetzuren spelen hierbij een belangrijke rol. Deze worden geactiveerd aan de buitenkant van de mitochondriën (energiefabrieken van een cel), en worden verbrandt (geoxideerd) in de mitochondriën.

Voor vetzuren is het niet eenvoudig om door de membraan van de mitochondriën binnen te dringen. Hiervoor wordt een transportmechanisme gebruikt. Voor de goede werking daarvan speelt Acetyl-L-carnitine een rol. Vetzuren worden gekoppeld aan carnitine en kunnen op deze wijzen de celmembraan passeren en verbranden in het mitochondrium.

Uit experimenten met zenuwcellen in celkweken, blijkt dat Acetyl-L-carnitine een beschermende werking heeft tegen allerlei schadelijke invloeden. Bijvoorbeeld tegen bepaalde neurotransmitters die bij een beroerte en het hartinfarct een pathologische rol spelen (de neurotransmitters die zich binden aan de zogenaamde NMDA receptor).

Waarvoor is Acetyl-L-carnitine inzetbaar?

Acetyl-L-carnitine wordt als supplement ingezet bij stress en zware lichamelijke inspanningen. Het draagt bij aan het behoud van een goede hartconditie, verhoging van de vetverbranding en verbetering van geheugen en concentratie. Door dit supplement te gebruiken wordt de productie van bio-energie bevorderd, doordat de daarin aanwezig carnitine de vorming van energie uit vetzuren soepel laat verlopen. Omdat vetten de voornaamste energiebron zijn voor het hart, heeft carnitine een verzorgende invloed op het hart. Carnitine wordt ook gebruikt bij het vermoeidheidssyndroom.

De mate van vermindering van klachten varieert sterk. Vanwege het belang voor de energievoorziening van de spieren, kan het ook behulpzaam zijn bij sommige vormen van spierdystrofie en bij claudicatio intermittens (= pijn in de kuiten na een eindje lopen). De werking berust gedeeltelijk op het gegeven dat bij de energievoorziening van de cellen waarvoor carnitine nodig is weinig zuurstof wordt verbruikt.

Samengevat is deze stof goed voor:

 • Gezond voor het hart
 • Goed voor geheugen en concentratie
 • Ondersteunt de vetstofwisseling
 • Houdt suikerspiegel normaal en voorkomt hongergevoel
 • Goed voor hart en bloedvaten
 • Antioxidant en beschermt cellen
 • Goed voor de bloeddruk
 • Geeft meer energie en vitaliteit
 • Goed voor het zenuwstelsel

Het lichaam heeft energie nodig om in leven te blijven en om de dagelijkse bezigheden uit te voeren. Carnitine is een voedingsstof die hierin centraal staat. Carnitine levert niet alleen energie, maar zorgt er ook voor dat de afvalstoffen die ontstaan bij het produceren van energie uit de cellen worden verwijderd. Door deze dubbele taak heeft carnitine niet alleen een gunstig effect op de gezondheid, maar geeft het ook meer energie.