10 Redenen Om Geen Bewerkt Voedsel Meer Te Eten

Bewerkt voedsel

Verzet tegen de drang om frisdrank te drinken of chips te eten kan hard zijn, zeker als je gewend bent aan het eten van deze zeer verslavende voedingsmiddelen als onderdeel van je normale dieet. Maar als je eenmaal een beetje meer begrijpt over hoe deze en andere bewerkte voedingsmiddelen invloed hebben op je lichaam, geest en zelfs je ziel, wordt het gemakkelijker om gezondere keuzes te maken.

Hier zijn tien motiverende redenen waarom je moet stoppen met eten van bewerkt voedsel in je huidige dieet:

1. Bewerkt voedsel heeft bijna geen voedingswaarde

Wist je dat vaak 9/10 van de voedingswaarde is verdwenen, nadat dit voedsel is bewerkt? Daardoor mis je een heleboel natuurlijke vezels, enzymen, vitaminen, mineralen, anti-oxidanten en ga zo maar door. Het grootste gedeelte van wat je eet heeft je lichaam dus niks aan en wilt hier weer vanaf met alle gevolgen van dien.

2. Bewerkt voeding is zeer verslavend

Je lichaam verwerkt onbewerkt voedsel heel anders dan geraffineerd, verwerkt en zwaar gemodificeerde “junk” voedingsmiddelen. Verwerkte voedingsmiddelen hebben de neiging om de productie van dopamine, ook wel bekend als de “plezierige” neurotransmitter, teveel te stimuleren waardoor je voortdurend hunkert naar meer eten. Je lichaam belandt hierdoor niet in staat om de verleiding van junkfood tegen te gaan, waardoor je al snel meer junkfood gaat eten, wat kan leiden tot overgewicht en andere gezondheidsproblemen.

3. Bewerkt voedsel bevat vaak fosfaten

Deze fosfaten brengen je organen en botten schade toe. Veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten fosfaat toevoegingen die smaak, textuur en houdbaarheid toevoegen. Maar volgens het Rodale Institute zijn bekend dat deze toevoegingen gezondheidsproblemen verzoorzaken zoals snelle veroudering, nier achteruitgang en zwakke botten. Dit zorgt, dat voedsel dat ze veel minder aantrekkelijk voor de kenners bevatten maakt.

4. Vers voedsel is goedkoper

Mensen met een junk food verslaving beweren vaak dat vers, gezond voedsel duurder is. Maar volgens talrijke studies en evaluaties, is onbewerkt voedsel uiteindelijk goedkoper dan hun ongezond verwerkt voedsel.

5. Bewerkt voedsel veroorzaakt chronische ontsteking

Een van de belangrijkste oorzaken van chronische ziektes vandaag de dag zijn ontstekingen. Studies blijven aantonen dat geraffineerde suikers, verwerkt meel, plantaardige oliën, en vele andere vervelende ingrediënten vaak gevonden in verwerkte voedingsmiddelen, grotendeels verantwoordelijk zijn voor deze ontsteking epidemie. Dus de volgende keer dat je lichaam hunkert een chocoladereep of een doos van kaas crackers, rekening houden met het feit dat hart-en vaatziekten, dementie, neurologische problemen, ademhalingsproblemen en kanker allemaal gekoppeld zijn aan de chronische ontstekingen veroorzaakt door bewerkte voedselconsumptie.

6. Bewerkt voedsel ruïneert spijsvertering

Omdat ze zijn ontdaan van hun natuurlijke vezels, enzymen, vitaminen en andere voedingsstoffen, hebben verwerkte voedingsmiddelen de neiging om zich te wreken op het spijsverteringskanaal. Chronische consumptie van dergelijke voedingsmiddelen kan uw interne ecosysteem uit balans halen, goede bacteriën beschadigen en zo jouw systeem meer blootstellen voor infecties.

7. Bewerkt voedsel vernietigt je geest

Als je lijdt aan chronische aanvallen van de hersenen “mist”, of je hebt moeite met concentreren en normaal denken, dan is de kans groot dat uw dieet hier iets mee te maken heeft. Een recente studie van de Oxford University leent geloof aan deze mogelijkheid, na te hebben vastgesteld dat junk food consumptie ertoe kan leiden dat mensen boos en prikkelbaar zijn. Gezond eten kan het niveau helpen van je humeur, energie en laat je rustiger voelen.

8. Bewerkt voedsel zit vol met genetisch gemodificeerde organismen

De bouwstenen van de meeste bewerkte voedingsmiddelen op de markt van vandaag de dag, zijn afgeleid van laboratoria en niet de natuur. Genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s), die zijn gekoppeld aan onvruchtbaarheid, orgaanschade, gastro-intestinale aandoeningen, en kanker, zijn vruchtbaar in bewerkte voedingsmiddelen. Overmatige consumptie van deze gifstoffen bevordert gewichtstoename, verzuurt je bloed, en kan zelfs permanent de samenstelling en functie van uw darmflora veranderen.

9. Bewerkt voedsel is geladen met pesticiden

Om enetisch gemodificeerde organismen effectief te laten groeien, maken conventionele boeren gebruik van pesticiden en herbiciden, waarvan vele uiteindelijk in het eindproduct terecht komen. Het is onderzocht dat in ontbijtgranen alleen al gevonden 70 verschillende soorten pesticiden zitten, inclusief magazijn ontsmetting chemicaliën en andere resten.

10. Bewerkt voedsel is niet echt voedsel

Een van de manieren waarop je de voedingswaarde van levensmiddelen kan beoordelen is door te zien hoe dieren, insecten, bacteriën en schimmels reageren. Echt voedsel zal ook daadwerkelijk rotten of er groeien schimmels op. Nep en verwerkte voedingsmiddelen blijven grotendeels gelijk in uiterlijk en vorm, ongeacht hoe oud ze zijn. De industrie is zeer goed in het manipuleren van dit bewerkt voedsel, zodat de smaak toch nog vaak als puur natuur proeft.