Bewust Leven Door Gezond Eten

Gezond eten

Bewust leven is denk ik voor iedereen anders. De één associeert bewust leven met religie. Dat je bewust bent dat er meer is tussen hemel en aarde. Hoe ga je met andere mensen om.

De ander denkt bij bewust leven aan gezonde voeding. Lees hier bijvoorbeeld veel nuttige tips om af te vallen en gezonder te eten en te leven. Bewustzijn van wat je elke dag eet om zo gezonder te leven.

Weer een ander denkt direct aan een stuk bewustwording. Bijvoorbeeld in de zin van je bewust zijn dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Zo zijn er tal van zaken die je kunt verbinden aan bewust leven.

Bewust zijn van wat je eet

In dit artikel gaat het om bewust worden van wat je eet. Steeds meer mensen kampen met overgewicht en inmiddels dringt dit ook door tot de overheid en worden er allerlei projecten en instanties in het leven geroepen om ons gezonder te laten eten.

Waarom worden we nu eigenlijk te dik? Dat is een belangrijke vraag en ik denk dat er meerdere antwoorden te vinden zijn. Een belangrijke oorzaak is dat we feitelijk heel snel te veel koolhydraten eten op een dag.

Waarom kunnen koolhydraten je te dik maken?

Het is goed om te weten dat er verschillende soorten koolhydraten zijn en dat het naast eiwitten en vetten een belangrijke voedingsstof voor ons lichaam is. Elke dag hebben we dus koolhydraten nodig.

We kennen grofweg de snelle koolhydraten en de langzame koolhydraten. De snelle worden snel en de langzame worden langzamer in je bloed opgenomen. Deze zorgen voor snelle energie en een snelle stijging van je bloedspiegel. Tegeneffect is dat de snelle koolhydraten je niet lang verzadigen. Het gevaar is dus dat je heel snel weer honger hebt waardoor je al snel te veel calorieėn eet. Teveel calorieėn betekent dat je te dik wordt. Oppassen dus met die koolhydraten.

Wat kan ik eraan doen?

Belangrijk is dat je bewust met je eten omgaat en weet hoeveel koolhydraten jij dagelijks eet. Zet dit af tegen de verhouding die je gemiddeld nodig hebt en je weet al snel of daar bij jou een probleem zit. Ik zeg altijd maar “meten is weten”. Dit betekent echt niet dat je maanden lang met een pen alles moet gaan zitten registreren. Een simpele app kan je het leven al heel makkelijk maken en na een aantal dagen weet je precies wat bij jou de verhoudingen zijn. Je zult zien dat je voor verrassingen komt te staan.

Producten die je dagelijks eet blijken veel koolhydraten te bevatten. Hierdoor kun je door een simpele aanpassing in je voeding grote resultaten bereiken. Een duur dieet is dan helemaal niet nodig. Wel kan een dieet je een duwtje in de rug geven de juiste richting op en vooral nuttig zijn als het dieet je ook leert bewust te eten. Geniet weer van eten zonder schaamte of schuldgevoel.