Stress: Wordt Bewust Van Deze Onzichtbare Sloper

stress

Stress is een groot probleem in de hedendaagse samenleving. Stress lijkt onzichtbaar en daardoor is iemand soms ‘ineens’ overspannen. Wanneer men echter later nog eens goed terugkijkt blijkt vaak dat de stress helemaal niet zo onzichtbaar was en langzaam maar zeker de controle heeft overgenomen.

De eerste symptomen van stress zijn vaak subtiel en niet direct als stress te herkennen. Het gaat dan vaak om hoofdpijn of een gevoel van vermoeidheid. Wanneer men met deze klachten naar de huisarts gaat wordt het bloed getest en meestal verder geen actie ondernomen. Pas wanneer de symptomen zeer heftig zijn en het slachtoffer geen normaal leven meer kan lijden komt meestal de suggestie stress in beeld.

Helaas is het slachtoffer dan meestal al maanden of jaren verder. Hierdoor is er al veel schade aangericht en is de weg terug een lang en moeizaam traject geworden. Het kan soms wel jaren duren voordat iemand hersteld is en zelfs dan zijn er vaak nog restklachten. Spierspanning in het lijf door jarenlange stress zorgt voor heel veel klachten en het kost jaren voordat deze spanning weer volledig uit het lijf is. Naast deze lichamelijke stress zorgt de stress voor een hoog cortisolniveau. Hierdoor raakt de hele hormoonhuishouding in de war met alle gevolgen van dien. Het dag en nachtritme raakt verstoord en hierdoor kan de vermoeidheid en wanhoop weer toenemen. Door de stress zal er bovendien minder serotine in de hersenen aangemaakt worden waardoor een depressie op de loer ligt.

De gezondheidszorg is helaas niet nog niet goed ingericht op de stressproblemen waar veel mensen mee kampen. Ondanks dat een derde van de klachten bij de huisarts stres gerelateerd zijn duurt het vaak veel te lang voordat de juiste diagnose gesteld wordt. Na de diagnose moet het slachtoffer vaak zelf op zoek naar de juiste hulp. De wachtrijen voor het GGZ zijn lang en psychologen zijn vaak duur en niet altijd goed. Arboartsen werken voor de werkgever en zijn ook niet altijd de beste raadgevers.  De zoektocht naar de juiste hulpverlening kan daardoor een flinke uitdaging zijn. Zeker wanneer je in een burnout situatie zit en wanhopig opzoek bent naar oplossingen.

Bewustzijn is daarom heel belangrijk. Huisartsen zouden beter voorgelicht moeten worden zodat ze de symptomen sneller herkennen. Daarnaast moeten leidinggevenden standaard training krijgen om met deze problematiek om te kunnen gaan. De financiele investeringen die hiervoor nodig zijn zullen er op lange termijn met gemak uitgehaald worden. De kosten voor de zorg en voor werkgevers zijn gigantisch wanneer werknemers voor langere tijd uitvallen.

Na een burnout van 1,5 jaar heb ik Stressplein.eu opgericht. Een blog voor en door lotgenoten om ervaringen te delen.