Waarom is Cannabis Hennep Vaak Illegaal + Alle Goede Eigenschappen

Als je het hebt over hennep of cannabis denkt men al gelijk aan drugs en stoned worden en dat is jammer, want deze plant heeft nog veel meer andere eigenschappen die nuttig kunnen worden ingezet. In totaal worden zo’n 40.000 verschillende producten van de hennepplant afgeleid en deze zijn vaak van erg goede kwaliteit.

Wat is hennep?

De cannabissoort hennep is een van de oudste gecultiveerde planten ter wereld. In China werd het zeker rond 2800 v.Chr. reeds verbouwd, maar het gebruik van cannabis is vele duizenden jaren ouder. Het eerste bewijs is afkomstig uit de oudste Neolithische cultuur in China: de Yang-shao, die omstreeks 4.500 v.Chr. langs de Gele Rivier verscheen. De kleren die de mensen droegen, de netten waarmee ze visten en jaagden, de touwen die ze gebruikten in hun gereedschap, ze waren allemaal gemaakt van de lange, sterke en duurzame hennepvezels. In het 1e millennium v.Chr. verspreidden de Scythen de plant in de richting van de Midden Oosten. Pas in de Middeleeuwen had de hennep ook West Europa bereikt. Na de “ontdekking” van Amerika werd deze cannabisoort ook daar al spoedig inheems. In Mexico kreeg het de bijnaam Maria Joanna, oftewel marihuana.

Hennep als voedingsmiddel

Zo wordt hennep steeds vaker gebruikt als voedingsmiddel. In deze gevallen wordt gebruik gemaakt van de zaden of olie van hennep.

Voorbeelden hiervan zijn producten zoals energierepen, brood, koekjes, pasta, chips en wafels. Deze worden niet alleen verkocht voor hun alternatieve uitstraling of tegendraadse karakter. Nader onderzoek heeft inzicht gegeven in de bijzondere eigenschappen van hennep.

Evenals andere oliehoudende zaden bestaat hennepzaad voornamelijk uit olie (meestal rond 44%), eiwit (33%), vezels en koolhydraten (12%, hoofdzakelijk afkomstig van de schil). Verder bevat hennepzaad vitamines, fytosterolen en mineralen.

Hennepolie onderscheidt zich van andere zaadoliën vanwege haar samenstelling, vooral de aanwezige vetzuren en eiwitten die alle essentiële aminozuren in de juiste verhouding bevatten.

 • Omega-3-en 6 vetzuren
  Metabolieten van omega-6-vetzuren zijn significant meer ontstekingsbevorderend dan die van omega-3-vetzuren. Dit houdt in dat omega-6- en omega-3-vetzuren in een evenwichtige verhouding moeten worden geconsumeerd. Onderzoekers gaan ervan uit dat de ideale verhouding rond de 4:1 ligt. Normale zaadolie en dierlijke vetten bevatten relatief weinig omega-3-vetzuren en vandaar kent ons dieet vaak een verhouding van 10:1 of meer.Recent onderzoek toont aan dat deze onbalans een belangrijke factor is bij het ontstaan van een groot aantal aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, artritis, diabetes en huidproblemen. Diverse studies tonen aan dat de juiste verhouding van omega-6- en omega-3-vetzuren in onze voeding het risico verlaagt op aderverkalking, een hartinfarct en diverse kankersoorten. Daarnaast zorgt een juiste verhouding voor een vermindering van het aantal symptomen van reumatische artritis, stemmingsverbetering en een betere ontwikkeling van kinderen.
 • Concentratie
  In klinisch onderzoek worden deze resultaten meestal bereikt door omega-3-supplementen te gebruiken. Het is beter over te stappen op noten en oliën met een betere verhouding van omega-6- en omega-3-vetzuren. Deze verhouding is bij hennepzaad en hennepolie 3:1 of minder. Naast deze optimale verhouding wordt bovendien een tekort aan omega-3 in ons dieet gecompenseerd. Geen enkele andere plantaardige olie heeft zo’n hoge concentratie essentiële vetzuren.Hennepolie biedt ook significante hoeveelheden meervoudig onverzadigde vetzuren, met name gamma-linoleenzuur (GLA) en stearidonzuur (SDA). Dit zijn niet zozeer essentiële vetzuren, maar ons lichaam kan deze vetzuren alleen produceren uit alfa-linoleenzuur (ALA) en linolzuur (LA). GLA- en SDA-supplementen schijnen de symptomen van eczeem en andere huidaandoeningen bij sommige patiënten te verlichten.
 • Peroxiden
  Hennepolie bevat minder dan 10% verzadigde vetzuren en geen trans-vetzuren. Deze zijn bepalend voor het cholesterolgehalte in ons bloed. Hennepolie is niet geschikt om te bakken of te frituren. Dan worden de meervoudig onverzadigde vetzuren namelijk omgezet in ongezonde peroxiden. Hennepolie kan het beste worden gebruikt in koude en warme gerechten, waarbij het kookpunt niet wordt bereikt. Hennepzaad kan licht worden geroosterd en gebruikt in bijvoorbeeld brood.Eiwit uit hennepzaad is ook van hoge kwaliteit vanwege de samenstelling van de aminozuren en de eiwitstructuur. Het bevat alle essentiële aminozuren en bestaat uit twee bolvormige eiwitten: albumine (33%) en edestine (67%). De structuur lijkt op die van eiwitten die in ons bloed worden geproduceerd en ze worden gemakkelijk geabsorbeerd. Eiwit uit hennepzaad is vrij van stoffen die de absorptie van eiwitten bemoeilijken of blokkeren zoals bij soja.
 • Moderne bron van voeding
  De consumptie van hennepzaad of hennepolie levert ons lichaam direct wat het nodig heeft zonder extra calorieën. Koud geperste hennepolie en koud geperst, geroosterd hennepzaad voegt een aangename nootachtige smaak toe aan uw gerechten. Hennepzaad en -olie zijn daarom aantrekkelijk als moderne bron van voeding.

 

Hennep als materiaal

Eeuwen geleden werden de verschillende onderdelen van deze plant al voor vele diverse doeleinden gebruikt. Van de vezels werden bijvoorbeeld touw, papier en kleding gemaakt. Ook het maken van een huis heeft vele voordelen als dat gedaan wordt met hennep. De muren worden zeer stevig en erg goed geïsoleerd  Dit komt mede doordat wanneer het regent de muur dit water opneemt en vasthoudt.

Via internet worden steeds meer mogelijkheden aangeboden waar men de meest uiteenlopende producten kan kopen die van de hennepplant zijn gemaakt. Hennepkleding, henneppapier en zelfs hennepcosmetica zoals bodylotion en shampoo zijn tegenwoordig verkrijgbaar.

 

Ecologische voordelen van hennep

Hennep is een zeer snel groeiend gewas. Door zijn snelle groei verdringt het alle onkruiden. Rondom akkers vormt het zo een schild tegen plagen. Het gebruik van herbiciden is totaal overbodig. Bij wisselteelt is de akker onkruidvrij voor de volgende teelt.

Hennep vormt zeer snel een zeer diep en uitgebreid wortelstelsel. Hierdoor is het een belangrijke hulp tegen erosie, zeker bij (terassen) landbouw in bergachtige gebieden.
Bovendien maakt hennep door dit uitgebreide wortelstelsel een akker extra luchtig wanneer het als wisselteelt wordt toegepast.

Bij combinatie-teelt rondom andere gewassen geeft hennep bescherming tegen wind en plagen.

In tegenstelling tot de extreme waterbehoefte van katoen kan hennep heel makkelijk zonder bevloeiing geteeld worden.

Bij het produceren van papier is minder landgoed nodig wanneer hennep wordt gebruikt in plaats van bomen.

Waarom is hennep dan in de meeste landen illegaal?

Een golf van gekleurde journalistiek kwam in de media eind jaren 1920 en de jaren 1930. De kranten van Hearst plaatsten horrorverhalen over hennep. De dreiging van hennep werd hoofdnieuws. Lezers kregen voor ogen dat het verantwoordelijk was voor alles; van auto-ongelukken tot lage moraal.

Films als Reefer Madness (1936), Marijuana: Assassin of Youth (1935) en Marijuana: The Devil’s Weed (1936) waren propaganda van deze industriëlen om zo een vijand te creëren. Het doel was om steun vanuit de samenleving te krijgen zodat anti-marihuana wetten aangenomen zouden worden.

Lees de volgende quotes uit “The Burning Question”, ook bekend als “Reefer Madness”:

 • een gewelddadige drug
 • schokkend, geweldadig gedrag
 • ongeneeslijke krankzinnigheid
 • geestvernietigende effecten
 • onder invloed van deze drug heeft hij zijn hele gezin omgebracht met een bijl
 • nog wreder en nog dodelijker dan deze geestvernietigende drugs (heroïne, cocaïne) is de dreiging van marihuana

De film “Reefer Madness” eindigde niet met het gebruikelijke “Einde” maar met deze woorden gebrand op het scherm: “Vertel het uw kinderen”.

In de jaren 1930 waren mensen erg naïef, op het onwetende af. De massa stond als schapen te wachten tot ze geleid werden door de enkele machthebbers. Autoriteit werd niet betwist. Als het nieuws gedrukt was of op de radio, dan ging men er vanuit dat het de waarheid moest zijn. Zij vertelden dit hun kinderen en hun kinderen werden de ouders van de babyboomers.

Op 14 april 1937 werd de verbiedende Marihuana Belastingwet, of de wet die hennep illegaal heeft gemaakt rechtstreeks naar het comité van het Huis van bemiddeling en doorgang gebracht. Dit comité is het enige dat een wet kan introduceren aan een Huis, zonder dat andere comités erover kunnen debatteren. De voorzitter van de senaat van de VS, van het comité van bemiddeling en doorgang was destijds Robert Doughton, een aanhanger van DuPont. Hij verzekerde dat de wet aangenomen zou worden door het Congres.

Dokter James Woodward, arts en advocaat, getuigde te laat voor de Amerikaanse Medische Associatie. Hij vertelde het comité dat de reden dat de AMA niet eerder gereageerd heeft was omdat ze er net pas achter waren gekomen dat marihuana hennep was.

Slechts enkelen toen, realiseerden dat de dodelijke dreiging die ze gelezen hadden op de voorpagina’s van de kranten van Hearst, in feite over hennep ging. Volgens de AMA was hennep een medicijn, die in vele geneesmiddelen zat en al honderd jaar zo verkocht werden.

In september 1937 werd hennep illegaal. Het meest nuttige gewas bekend werd een drug en onze planeet leeft sindsdien in lijden.

Het Congres heeft hennep verbannen omdat er gesteld werd dat dit de meest gewelddadige drug ooit was. Harry Anslinger, 31 jaar het hoofd van de Drugs Commissie ventileerde het idee dat gebruikers extreem gewelddadig werden van marihuana. In de jaren 1950 zei Anslinger, onder de communistische bedreiging vam het McCarthyisme het exacte tegenovergestelde; marihuana maakt een mens zo vredelievend dat soldaten niet willen vechten.

Tegenwoordig is onze planeet in grote problemen. De aarde verstikt omdat grote gebieden regenwoud verdwijnen. Vervuiling, gif en chemicaliën vermoorden mensen. Deze grote problemen zouden opgelost kunnen worden als we hennep industrialiseren. Natuurlijke biomassa’s zouden in alle benodigde energie van de aarde kunnen voorzien in plaats van fossiele brandstoffen. We hebben 80% van onze olie- en gasreserves opgebruikt. We hebben een vernieuwde bron nodig. Hennep zou de oplossing kunnen zijn van stijgende gasprijzen.