Alvleesklier: Hoe Wordt Alvleesklierkanker Veroorzaakt?

alvleesklier

Eén van de essentiële menselijke organen is de alvleesklier. Bij het verteren van voedsel speelt de alvleesklier een grote rol. De alvleesklier heeft verscheidene functies. De suikerspiegel wordt als voorbeeld goed geregeld, eten wordt verteerd door  de alvleesklier. De spijsvertering verloopt tevens niet meer gesmeerd wanneer de alvleesklier een ontsteking heeft.

Ontsteking van de alvleesklier wordt pancreatitis bestempeld en is te krijgen in een acute en in de chronische vorm. In het geval van een soortgelijke ontsteking zijn de verschijnselen hevig. Een zeer hevige pijn in de buik kan het vervolg zijn. In veel gevallen gaat het gepaard met misselijk zijn en overgeven.

Hinder de alvleesklier zo weinig mogelijk en monitor je gezondheid regelmatig. Het gebruik van medicatie en alcoholische drankjes hebben een uitwerking op de kwaliteit van de alvleesklier. Ga altijd in gesprek met een gediplomeerd persoon over de behandeling van een ontsteking van de alvleesklier.

De oorzaak van alvleesklierkanker

Een kankergezwel in de alvleesklier wordt alvleesklierkanker genoemd. De alvleesklier speelt een cruciale rol bij de vertering van eten. Het is gesitueerd boven in de buikholte. Er zijn verscheidene typen alvleesklierkanker. Het type is afhankelijk van het soort weefsel waaruit dit gezwel ontstaat. De meest optredende type alvleesklierkanker is adenocarcinoom. Het is een uit klierweefsel ontstane tumor . Het gezwel ontstaat in de regel in de kop van de alvleesklier. Dit wordt als pancreaskopcarcinoom betiteld. Wanneer de tumor groter in formaat wordt kan deze door de wand van de alvleesklier breken.

In omliggende organen en weefsels kan daarna doorgroei geschieden. Eveneens kunnen er tumoren voortkomen in of rond de kop van de alvleesklier. Een gezwel in afvoer van de galgang kan het dan om gaan. De tumor van de papil van Vater wordt het genoemd. Een gezwel kan eveneens voortkomen vanuit de 12-vingerige darm welke dunne darmtumor als bijnaam heeft. Een gezwel vanuit het beneden gelegen gedeelte van de grote galbuis wordt galwegtumor betiteld. Een periampullaire tumor doet zich voor wanneer niet kan worden vastgesteld uit welk weefsel de tumor is ontstaan.

Aanleiding, symptomen en behandeling

Wat de aanleiding is voor het voorkomen van alvleesklierkanker is niet bekend. Bij personen die roken komt dit type kanker vaker voor. Het gevaar om alvleesklierkanker te krijgen wordt eveneens verhoogd bij een chronische ontstekingsreactie van de alvleesklier. Lichamelijke problemen bij alvleesklierkanker ontstaan meestal pas als de tumor al langere tijd aanwezig is en als deze is doorgegroeid in een ander orgaan. Lichamelijke problemen die vaak optreden zijn pijn in de rug, verlies van gewicht, minder zin in eten en een veranderde ontlasting. Door bestraling of door het plaatsen van een buisje kan alvleesklierkanker verwijderd worden maar ook operatief.

Geoffrey schrijft over veel verschillende onderwerpen.