Meerdere instanties bemoeien zich met jongen (15) die bijna alleen rauwe groenten eet

Bureau Jeugdzorg is begonnen met een spoedprocedure om de 15-jarige jongen uit Amsterdam genaamd Tom Watkins uit huis te plaatsen. Tom eet alleen rauwe groenten, fruit, noten en zaden.

De jeugdorganisatie is de procedure gestart, omdat de moeder Francis Kenter weigert haar kind naar school te sturen.

Jeugdzorg wil de jongen voor het einde van dit jaar uit huis laten plaatsen, zodat hij aan het begin van het nieuwe jaar gelijk naar de middelbare school kan gaan. Tom krijgt nu les van zijn moeder, hoewel ze daar geen toestemming voor heeft van de leerplichtambtenaar. De moeder Kenter is wil dit uiteraard voorkomen en gaat de procedure aanvechten.

Slechte voeding

Zijn moeder zegt dat groeihormonen en antibiotica in vlees en zuivel slecht zijn voor haar zoon. Ze meent dat ongebakken, ongekookt en onverhit voedsel gezonder is. Voor Tom dus geen brood, pasta, rijst, vlees, vis, eieren, kaas of melk. Op zijn menu staan uitsluitend fruit, groenten, noten en zaden.

Ze weigert hem naar een reguliere middelbare school te sturen omdat hij dan slechte voeding zou krijgen. In de middagpauze halen ze eten uit de supermarkt of de kantine waar geen gezond voedsel is te krijgen, aldus Francis.

Al vier jaar lang zijn er drie officiële instanties met het gezin bezig, namelijk het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling, de Raad voor de Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg, waar Francis onder toezicht staat. Ook bemoeien een leerplichtambtenaar en twee kinderartsen zich met de zaak. Ze lijken geen van allen een goede oplossing te hebben.

Film

In 2008 werd een documentaire gemaakt over Francis Kenter en haar zoon Tom. Rauw werd onder meer onderscheiden met de Cinekid Kinderkast Juryprijs. Dit jaar ging het vervolg in première tijdens het documentaire festival IDFA. Afgelopen maandag werd de documentaire op televisie uitgezonden.

Conclusie

Tom Watkins heeft het lang niet zo slecht. Genoeg kinderen worden verwaarloosd door hun ouders, eten ongezond en gaan niet naar school en krijgen in de plaats daarvan ook thuis geen les. Dat is hier absoluut niet aan de hand. Wat hier aan de hand is dat zijn hele levensstijl anders is dan van de gemiddelde Westerse burger en daardoor keuren die zogenaamde instanties dit niet goed. Want waarom bekommeren deze instanties zich niet om kinderen die elke dag eten bij de Mc Donald’s? Waarom bekommeren ze zich niet met de jeugd die helemaal geen onderwijs hebben? En wat is gezonder: vlees met al die troep erin of helemaal geen vlees? Uiteraard is extremisme nooit goed, maar dit moeten zij nog steeds zelf weten. Deze jongen doet niemand wat kwaad! Wat is jou mening hierover?

Bron: nos.nl