Onze economie is niet economisch

Als je de betekenis van het woord “economie” opzoekt, zul je zien dat dit staat voor duurzaam verbruik van datgene wat je hebt zonder teveel verspilling. Een andere manier om dit kort te omschrijven is “zuinig”. Dit is het compleet tegenovergestelde van wat er al jaren lang gebeurt

en dus niet economisch.

Als we kijken naar de zorg dan wordt deze steeds slechter. Veel mensen vinden dit vreemd, maar als je logisch gaat nadenken kom je al snel tot de conclusie dat dit allemaal de bedoeling is. Doordat mensen steeds ongezonder eten, worden steeds meer mensen ziek. Omdat steeds meer mensen ziek worden, is daar steeds meer zorg voor nodig en daarbij ook gelijk meer medicijnen. Medicijnen die wij hedendaags kennen zijn eigenlijk vaker middelen die de symptomen bestrijden dan dat we er daadwerkelijk van genezen. En daardoor blijven zieke mensen voor lange periodes afhankelijk van deze middelen. Hier verdienen de farmaceutische bedrijven dan weer goed aan en is dit uiteindelijk weer goed voor onze economie.

Als we gaan kijken naar onze grondstoffen dan zijn we altijd bezig met de jacht naar winst. We houden maar mondjesmaat rekening met nieuwe ontwikkelingen. Als er meer zou worden geïnvesteerd in auto’s die rijden op elektriciteit of waterstof, dan waren we al een tijdje goed op weg om niet meer afhankelijk te zijn van olie. Grote coöperaties als Shell houden dit tegen.

Bij het productieproces van veel middelen wordt maar weinig geen rekening gehouden met recycling. Het grootste deel van onze spullen, wordt in het westen van Afrika gedumpt. Dit zijn spullen die die wij in het westen niet meer hoeven. Kinderen lopen daar met longkanker omdat ze koper en goud ontdoen van hun plastic omhulsel met aanstekers. Verder gebruiken we nog altijd schadelijke grondstoffen qua vervoer en opwekking, terwijl schonere technieken op de tekentafel blijven liggen.

Denkend aan de situatie in Japan met de kerncentrale, komt er meer besef bij de mens waarvoor we met zijn allen nou zoveel energie nodig hebben. Hoeveel energie en grondstoffen hebben wij nou echt nodig?

Moet je nou echt voor je werk iedere dag dat eind rijden? Kan je niet beter dicht bij huis werken en op je fiets gaan? Staat je televisie nu ook aan terwijl je dit leest? Gooi jij ook zo gemakkelijk waardevol voedsel weg, omdat het niet meer zo heel lekker is en zo goedkoop is dat je toch zo weer vers voedsel koopt? Ga je ook zo graag winkelen zodat je oude kleren, die je nog lang kunt dragen, weg kan gooien? Moet je ook weer een nieuwe computer omdat de oude wat langzaam wordt? Hoe lang doe jij met je meubels? En zijn ze dan op of wilde je gewoon wat nieuws?

Waar de denkfout in zit is de waarde van dingen. Wij denken in geld, en de waarde in geld uitgedrukt op de markt van goederen bepaalt voor ons de waarde. De echte waarde van vrijwel alles wat we bezitten is veel hoger. Daar is de aarde voor aangesproken, hebben we grondstoffen voor verbruikt, vervuiling laten toestaan, energie bij verbruikt en hebben mensen soms hard voor moeten zwoegen tegen een hongerloontje. Een mooi voorbeeld hiervan is onze merkkleding (daar krijgt de fabrieksarbeider echt geen cent meer voor betaald) die een belachelijke geldwaarde heeft. Daar tegenover staat ons vlees. Dat is in geldwaarde uitgedrukt belachelijk laag, als je meetelt dat er heel veel water voor nodig is geweest en dieren vaak slecht voor worden behandeld.

Denk hier is over na. Probeer niet zo maar dingen weg te gooien. Vrijwel altijd is het beter om iets te laten repareren, al is het nieuw kopen soms verleidelijk en veel makkelijker. Waardeer het stukje vlees op je bord en probeer het de volgende keer te kopen bij een slager waarvan je weet dat het vlees biologisch is gemaakt.

Als steeds meer mensen bij hun keuzes na zouden denken, zal de economie hier op achteruitgaan. Dit komt omdat de economie alleen maar de nieuwe omzet meet in geld uitgedrukt en niet de waarde van al het geen dat we zo kunnen besparen. Natuurlijk moeten onze leningen kunnen blijven bestaan en is meer consumeren belangrijk, maar wat is dit voor een economie? Deze economie is niet economisch, deze economie stimuleert egocentrisch gedrag, stimuleert verbruik en stimuleert snelle afschrijvingen.