SuperSize Me (Vette Documentaire): Wat McDonald’s Met Je Lijf Doet

supersize me

Super Size Me is een documentairefilm waarin de documentairemaker Morgan Spurlock zichzelf onderwerpt aan een interessant experiment. Het experiment draait om de vraag: wat is het effect op het menselijk lichaam wanneer men 30 dagen louter fastfood tot zich neemt? Morgan Spurlock at 30 dagen lang, 3 maaltijden per dag van de McDonald’s. Hij nam ook alleen maar drankjes van de McDonald’s.

Tot op de dag wordt deze award winning documentaire beschouwd als een grote aanklacht tegen de fastfoodindustrie, maar ook tegen de Amerikaanse samenleving en haar eetgewoonten. Hij stopte direct met sporten en liep per dag gemiddeld 5000 stappen. Dat is het gemiddelde wat een Amerikaan per 24 uur loopt. Ook koos Morgan – wanneer het hem werd aangeboden – altijd het Super Size menu. Wanneer dit niet gebeurde, liet hij zijn keuze vallen op het medium menu.

Onverantwoord?

Nee. Dit experiment stond van begin tot eind onder streng toezicht van een team van professionals. Dit team bestond uit een gastroloog (specialist in ziekten van darm-maagstelsel), een cardioloog (specialist in ziekte van het hart), een huisarts, een fitness-instructeur en een voedingsdeskundige.

Eindresultaten na 30 dagen fastfood eten

  • In totaal kwam Morgan Spurlock ongeveer 11 kilo aan
  • Zijn lichaamsvet nam zo’n 14 % toe.
  • Hij raakte in een milde depressie en voelde zich lusteloos.
  • Zijn cholesterol steeg 65 punten.
  • Zijn libido zakte aanzienlijk en hij had totaal geen zin meer in seks.
  • Hoe vergrootte zijn kans op hartklachten aanzienlijk.

Waarom gaan we naar de McDonald’s?

McDonald’s speelt in op het gezin en dan met name de kinderen. Vandaar dat er altijd wordt ingespeeld op de emoties van de kinderen met speeltjes in de kindermenu’s, speeltuinen op het terrein en ballonnen die je gratis mee mag nemen uit de winkel. Een keer uit eten met hele gezin? De kinderen zijn blij met McDonald’s en je portemonnee ook. Het is namelijk een stuk voordeliger dan lokale restaurants. Voor 20 euro heb je al een heel dienblad vol frietjes, hamburgers, kipnuggets en milkshakes. In nagenoeg alle producten van de McDonald’s zitten stoffen waardoor je even heel blij voelt. Tevens beroven de suikers je van het gevoel vol te zitten en heb je altijd nog trek als je bij de McDonald’s hebt gegeten. Het zijn hapklare, ongezonde brokken, maar het is voordelig, de kinderen vinden het geweldig en het is lekker snel klaar.

En nu?

De documentairefilm maakte nogal een impact. Er zijn veel mensen die nu eerder de link leggen tussen fastfood en een ongezonde levensstijl. Het is immers ongezonder eten dan dat veel mensen denken. Als gevolg van de documentaire heeft McDonald’s de optie ‘Super Size’ van het menu verwijderd. Dit is natuurlijk een stap in de goede richting. Desondanks zal de marketingmachine van McDonald’s vast wel iets nieuws verzinnen. Het is aan ons om kritisch te blijven kijken naar wat we eten en in hoeverre we gestuurd worden door commercie.

Bekijk hier de trailer van SuperSize Me:

Mijn naam is Nick Keijzer en ik schrijf graag leuke - zo is mijn hoop - stukken over allerlei onderwerpen die raakvlakken hebben met gezondheid en gezond leven.