Het Grote Verschil Tussen Vers en Geconcentreerd Vruchtensap

Vruchtensap appelsientje

Sommige vruchtensappen die in de supermarkten staan, ogen op het eerste gezicht best gezond. In de meeste gevallen is dit pure misleiding. Als je vervolgens de ingrediënten gaat bekijken dan staat er vaak op dat de vruchtensap uit geconcentreerd sap bestaat. Ook dit klinkt gezond, maar wat houdt deze term eigenlijk in voor vruchtensap? En hoe zit het met verse sap? In dit artikel leg ik uit wat het verschil is tussen geconcentreerde vruchtensap en verse vruchtensap

De grote misleiding van ‘uit geconcentreerde’ vruchtensap

Laten we beginnen met een voorbeeld van een producent die de slogan ‘Appelsientje met dank aan de natuur’ gebruikt.

Zij omschrijven het procuderen van hun appelsap als volgt:

“Bij Appelsientje selecteren onze fruitinkopers al sinds 1973 het beste zongerijpte fruit van boomgaarden en fruitvelden over de hele wereld. Fruit zoals de natuur ons biedt en waar we zorgvuldig mee omgaan bij het plukken en persen. Aan ons sap zijn geen conserveringsmiddelen toegevoegd, net als aan de andere vruchtensappen. Doordat wij onze vruchtensappen pasteuriseren (kort verhitten), zijn ze langer houdbaar, maar met behoud van onze hoge kwaliteit. Appelsientje Sinaasappel is rijk aan vitamine C. Lekker!”

Dit verhaal is geen onzin, alleen wordt er een belangrijk deel weggelaten. Namelijk de manier waarop ze het sap vervoeren uit verschillende delen van de wereld.

Hoe wordt ‘uit geconcentreerde’ vruchtensap gemaakt?

Om het sap uit de verschillende landen zo goedkoop mogelijk te verschepen, wordt het vruchtensap geconcentreerd. Dit betekent dat het water wordt gescheiden van de sap. Dit gebeurt door destillatie, oftewel het opkoken van de vruchtensap, waardoor het water verdampt en er alleen nog puree overblijft. Deze puree noemt met het concentraat en neemt uiteindelijk tien keer minder ruimte in dan het oorspronkelijke vruchtensap.

Vervolgens wordt deze puree vervoerd en naar de plaats van de bestemming waar een fabriek hiermee aan de gang gaat. Er wordt water, suiker en andere ingrediënten toegevoegd aan de puree, zodat het weer sap wordt. Er kunnen ook kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen gebruikt worden om de sap weer zoveel mogelijk te laten lijken, ruiken en smaken als de oorspronkelijke sap.

Het verschil tussen vers en ‘uit geconcentreerd’ vruchtensap’

Hoe erg is het nu om deze uit geconcentreerde vruchtensap te drinken? Dit is meestal niet schadelijk of ongezond. Je moet je echter wel afvragen hoeveel actieve voedingsstoffen er nog in zitten en hoe gezond het daadwerkelijk is.

Bij het verhitten van vruchtensap gaat namelijk maar liefst 30% tot 80% verloren van de vitaminen en mineralen die erin zitten. Verschillende merken claimen wel dat ze de verloren vitamines en mineralen weer toevoegen een de sap, maar geloof jij ze? Ook al spreken ze de waarheid, dan zullen de vitamines en mineralen die zij erin stoppen nooit zo gezond zijn als de oorspronkelijke voedingstoffen van deze vruchten.

Wat zijn nu de echte verschillen tussen vers en ‘uit geconcentreerd’ vruchtensap:

  • Uit geconcentreerde vruchtensap bevat vaak minder dan de helft vitamines en mineralen dan verse vruchtensap.
  • Verse sap is maar een paar dagen houdbaar, terwijl uit geconcentreerd vruchtensap enkele weken tot maanden houdbaar zijn.
  • Bij uit geconcentreerd vruchtensap zijn vaak kunstmatige stoffen toegevoegd. Verse sap is altijd puur natuur!
  • Verse sap heeft een veel intensere en betere smaak dan uit geconcentreerd vruchtensap.
  • Verse sap moet koud bewaard worden. Dat is niet nodig bij uit geconcentreerd vruchtensap, ook al staan ze in de supermarkt wel in de koeling zoals Coolbest.
  • Uit geconcentreerd vruchtensap is in overvloed te krijgen. Verse vruchtensap is niet overal verkrijgbaar. Alleen de Albert Heijn, Jumbo, Ekoplaza en andere biologische supermarkten hebben deze wel in de koeling staan.

Wil je echt zeker weten dat je vruchtensap drinkt die vers is, zal je die zelf moeten maken. Dit kan met een blender, sapcentrifuge of een slowjuicer. Wanneer je ook groente toevoegd, worden de sapjes nog gezonder. Dit worden ook wel groene smoothies genoemd.

Door groene smoothies toe te voegen aan je dieet merk je binnen twee weken verschil in je lichaam. Je ondergaat als het ware een detox-kuur en gaat je snel fitter en gezonder voelen.

Alles Over Groene SmoothiesIn het digitale boek Alles Over Groene Smoothies, vind je heerlijke groene smoothie recepten om je op weg te helpen. Daarbij krijg je nog veel meer te weten, zoals wat de meest geschikte blender is en wanneer je het beste groene smoothies kan drinken.

Kijk hier voor meer informatie:

Alles Over Groene Smoothies