,

Winst van 1,4 miljard mogen zorgverzekeraars houden

Zorgverzekeraars winst

De zorgverzekeraars hebben vorig jaar 1,4 miljard euro winst gemaakt, werd deze week bekend gemaakt. Dat is fors meer dan de winst van 600 miljoen in 2011. De zorgverzekeraars maakten 1,3 miljard euro winst op de basisverzekering en zo’n honderd miljoen op de aanvullende verzekeringen. De winst is onder meer gestegen doordat de zorguitgaven meevielen, vooral door goedkopere medicijnen, maar ook doordat de kosten van medisch-specialistische zorg minder stegen dan verwacht.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) is niet van plan om de winsten en reserves van zorgverzekeraars af te romen, om zo een lagere premie te bewerkstelligen. Dat zei Schippers donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Vrijwel alle partijen drongen tijdens het debat dan ook aan op lagere premies. Een aantal partijen vindt het te vrijblijvend dat Schippers alleen de verwachting uitspreekt dat de premie omlaag gaat. Zo riep Renske Leijten (SP) op om met wetgeving te komen.

Concurrentie

Schippers is niet van plan om de winsten en reserves af te romen. Sterker nog, ze is dik tevreden over deze winst, omdat hierdoor blijkt dat het systeem van concurrerende zorgverzekeraars werkt. Ze gaat ervan uit dat de verzekeraars hun premies gaan verlagen, maar gaat ze dat niet opleggen. „Het is een logische en wenselijke stap”, aldus de VVD-minister.

Reserves

Ook werd gewezen op de forse reserves die verzekeraars opbouwen. Ook dat geld zou kunnen worden ingezet voor een lagere premie, klonk het bij onder meer het CDA. Hanke Bruins Slot vroeg zich af of de minister er niet meer druk achter moet zetten zodat dit geld teruggaat naar de premiebetaler.

Bovendien leggen de zorgverzekeraars de reserves aan op last van De Nederlandsche Bank (DNB). En als die te hoog worden, dan grijpt DNB in. De buffers dienen bovendien als bescherming van de premiebetalers als het fout gaat.

Verder vindt Schippers dat de concurrentie zijn werk moet doen. „Als een verzekeraar zegt: haha, ik hou die winst lekker op m’n bankrekening en stel de premie niet lager vast en anderen doen dat wel, dan zullen mensen overstappen.” Dat 10 procent van de verzekerden afgelopen jaar overstapte, is volgens Schippers ook een bewijs dat concurrentie in de zorg werkt.

Wat wordt niet benoemd?

Volgens Schippers is goedkoop inkopen van zorgverzekeraars één van de hoofdredenen waardoor deze winst is gemaakt. Waarom wordt hier niet gesproken over het eigen risico wat met 50 euro was verhoogd, van 170 euro in 2011 naar 220 euro in 2012? Ook wordt er niet gesproken over dat bepaalde zaken uit de basisverzekering zijn gehaald en dat de premie van een basis zorgverzekering toch fors hoger zijn geworden?

Verder heeft NPCF gezegd dat ze het goed vinden dat zorgverzekeraars scherp inkopen, maar ze willen wel meer inzicht in de inkoopcriteria. ,,Waarom wordt iets wel of niet ingekocht? Dat moet transparanter worden. We willen niet alleen de goedkoopste zorg, maar ook kwalitatief goede zorg waar niet onnodig veel voor betaald wordt. We betalen de zorg met zijn allen, dan moet het ook duidelijk zijn waar ons geld aan uit gegeven wordt.”

Kortom, er rammelt van alles aan deze hoge winst van onze zorgverzekeraars. Wat vind jij?